27
Апр
2017

7 начина да пътувате повече за по-малко

Имате приключенски дух и искате да посетите колкото се може повече и по-уникални места по света. Същевременно трябва да се съобразявате с две основни ограничения - време и пари. Сигурни сме, че ще се справите с първото, а тук ще наблегнем на второто - как да спестите когато пътувате. Ето няколко полезни съвета, които ще Ви помогнат да сбъднете мечтите си, без да трябва да надвишавате бюджета си.

Не следвайте тълпата
Защо не отидете на екскурзия или почивка извън пиковия сезон? Забележителностите на Прага са еднакво красиви и през по-студените дни, а в Швейцарските Алпи можете да се наслаждавате на величествената природа и през лятото. Лесно е да откриете идеалното време да посетите която и да е дестинация на по-ниски цени както за настаняване, така и за пътуване. Има и бонус - няма да се чудите как да избегнете тълпите.
Знаете ли, че можете да приложите същото правило и при избора в кои дни на седмицата да пътувате? Традиционно сряда и четвъртък са най-малко натоварените дни и тогава полетите са по-евтини, особено по сравнение с тези в петък и през уикенда. Може да Ви се струва малко странно да вземете отпуск от средата на седмицата, но определено си заслужава.

Абонирайте се за изгодни оферти
Вече не само туристическите бюра, но и много независими уеб сайтове рекламират специални предложения, от които можете да спестите. Вместо да ги преглеждате когато дойде време да планирате почивката си, абонирайте се да получавате най-новите оферти директно на Вашия имейл. Така можете да се възползвате както от ранни записвания, така и от last minute предложения и специални промоции.
Винаги е добра идея да имате достъп до колкото се може повече източници на изгодни оферти. За тази цел можете да се присъедините и към групи за евтини пътувания във Facebook. Никога не се знае откъде ще дойде неустоимо предложение!

Погледнете отвъд хотелите
Икономиката на споделянето набира скорост, особено в туристическия сектор. Вместо да си вземете традиционната стая в хотел, можете да наемете апартамент дори само за две или три нощувки. Това е чудесен начин да спестите пари когато пътувате с цялото семейство или с по-голяма група приятели. Тъй като конкуренцията и в тази сравнително нова ниша е голяма, можете да очаквате да спестите значително. По-традиционните алтернативи на хотелите включват къщите за гости, където можете да се насладите на традиционното семейно гостоприемство. Независимо какво опция за настаняване предпочитате, не забравяйте да сравните алтернативни оферти, за да изберете най-изгодната.

Грабнете куфар под наем
Планувате едно невероятно пътуване и вече дори сте резервирали билети и нощувки, но изведнъж осъзнавате, че нямате подходящ куфар. Може би сегашният Ви е прекалено малък, ненужно голям или много стар. Най-евтиното, бързо и удобно решение е да си вземете куфар под наем. Плащате само за дните, в които ползвате артикула. Не е необходимо да отделите време за пазаруване и да „инвестирате“ в нов куфар, точно когато сте си заделили точно пари за една незабравима ваканция.

Когато наемате куфар, можете да избирате от много на брой твърди и меки модели с 2 или 4 колелца в различни размери. Има и богат избор и от пътни чанти и сакове. Дефинирайте точно изискванията и нуждите си, определете „победителя“ и посочете за колко дни ще Ви трябва. И не забравяйте да напишете адреса си точно. Това е!

Възползвайте се от по-ниските курсове на националните валути
Не трябва да сте добър финансист или математик, за да изчислите, че можете да спестите много от настаняването, транспорта, храната, че дори и сувенирите в една страна, чиито валутен курс към лева е паднал значително. Най-пресният пример е Великобритания, която традиционно е скъпа дестинация за екскурзии. След брекзит, един паунд струва средно със 70 стотинки по-малко от преди. Ако искате да посетите Лондон, може би сега е идеалното време да го направите.
Когато става дума за обмяна на валута, винаги е добре да търсите най-ниския обменен курс, но не забравяйте да проверите легитимността на обменното бюро или онлайн услугата, която ще ползвате, както и какви такси и комисионни ще трябва да платите, ако има такива. Можете да попитате и за отстъпка, ако обменяте по-голяма сума.

Планирайте заниманията си предварително
Така може да откриете най-добрите възможности да спестите. Много големи градове предлагат безплатни турове с гид, които обхващат най-големите им забележителности. Списъкът включва Париж, Ню Йорк, Единбург, Берлин, Бостън. София също принадлежи към тази елитна компания. Много музеи и галерии имат дни без вход по различни поводи. Нощта на музеите е чудесен пример.
Така наречените комбо билети също са много популярни, тъй като дават възможност за посещение на няколко топ атракции на по-ниски цени. Когато ги резервирате, обикновено можете да определите и най-удобния за Вас ден и час за посещение, за да избегнете опашките. Също така, почти непрекъснато има специални отстъпки и промоции, от които можете да се възползвате с малко „ровичкане“ в нета.

Хапвайте като местните
Това е златно правило на опитните пътешественици. Малките местни ресторантчета, закусвални и сладкарници често са по-евтини от тези, които се посещават основно от туристи. Освен това винаги е страхотно да се опитат местни деликатеси. Разбира се трябва да сте по-внимателни най-вече когато решите да хапнете нещо малко от улична лавка, особено ако се намирате в някоя екзотична страна.
Винаги е добра идея да попитате местните за най-добрите и най-изгодните места за хранене. Можете да се възползвате и от специално създадени мобилни приложения, които буквално Ви водят към местата с отлични предложения не само за хапване, но и за забавление и сувенири.

Готови ли сте за път? Изберете дестинация, направете резервации и изберете своя куфар под наем!

Прочетете също

28.03.2017
Прочетете
26.02.2017
Прочетете
20.07.2017
Прочетете

Product of