Често задавани въпроси

Видове Куфари

+ - Как да разбера дали ръчният багаж е в размера допустим от авиокомпанията, с която пътувам?
Всяка авиокомпания обявява на своя сайт размерите, които са допустими. Стандартно размерите за салонен багаж са 55х40х20 см. Съветваме Ви да проверите конкретните изисквания на Вашия превозвач, преди да наемете куфар от нас.
+ - Каква е разликата между твърд и мек куфар?
Твърдият куфар е изработен от поликарбонат (което го прави по-устойчив на удари), в комбинация с плътен ABS материал (което му придава допълнителна гъвкавост, за да е устойчив на удари). Меките куфари са от текстилен материал и съответно дават възможност да се слагат повече неща по външните джобове, а често имат и опцията „допълнително разширение“ за увеличаване на обема, когато това се налага. Като правило (което има своите изключения), те са и по-леки.
+ - Каква е разликата между куфар с 2 колела и такъв с 4 колела?
Куфарът на 2 колелца не е труден за придвижване, но изисква да бъде наклонен, с което човекът, който го носи, поема част от тежестта му. Куфарите на 4 колела са от по-ново поколение - те са много по-удобни от гледна точка на маневреност. Освен това, човекът носещ такъв куфар не поема никаква част от тежестта, докато го бута - така и дете спокойно би могло да се справи с придвижването на куфар на 4 колелца.

За Нашите Куфари

+ - От кои производителите са предлаганите куфари под наем?
Основният бранд на kuafrpodnaem е CARPISA - италианската марка номер едно за дамски и мъжки чанти, куфари и аксесоари. Те са любими на модерните италианци заради своята надеждност, функционалност и впечатляващ дизайн.
Разширяваме нашия асортимент и с куфари на световноизвестният производител SAMSONITE
+ - Как поддържате куфарите, предлагани под наем?
По договор, клиентът е длъжен да върне продукта почистен, а ако е пускан на лентата - и опакован с фолио. Въпреки това, след всяка употреба ние правим щателно почистване с безопасни почистващи препарати, имащи антибактериално действие. Нека не Ви притеснява, че не сте първият, който ползва куфара. Когато наемате кола, хотел или жилище, те също са ползвани преди това от други хора, нали?
+ - Как мога да наема чисто нов куфар?
Свържете с нас по телефона и посочете, че искате куфарът да е чисто нов. Ние ще се погрижим да сте първият, който го ползва, като в такъв случай наемната цена ще бъде с 25% по-висока.
+ - Ако все пак реша да си купя нов куфар на Carpisa от къде мога да го закупя?
Можете да закупите избрания от вас куфар от официалните магазини на Carpisa в Mall "Сердика" - ниво +1, срещу заведенията за хранене и в "The Mall" - партерен етаж

Наем и Доставка

+ - От кой момент започва да тече периодът на наема и кога приключва?
Периодите са разделени на дневна база. В зависимост от това за колко точно дни наемате даден куфар, цената ще бъде пресметната от деня на вземането (доставката до Вас) до деня на връщането. В случай на връщане в същия ден, се таксува един ден. В случай на връщане на следващия ден, се таксуват два дни.
+ - В какъв срок, след като направя поръчка, ще получа куфара си?
Извършваме доставка в рамките на София от днес за утре (включително събота до 14 часа, без неделя и официални празници), цената на куриерската услуга е 6 лв. (шест лева). Приблизително такава трябва да бъде и цената ви за връщане на наетата вещ
Според плана на Спиди за обслужване на населените места, доставяме и до останалите градове. Цената за доставка извън рамките на град София е 9 лв. (девет лева). Приблизително такава трябва да бъде и цената ви за връщане на наетата вещ
+ - Правите ли доставки до всяко населено място в България?
Според плана на Спиди за обслужване на населените места, доставяме и до останалите градове. Цената за доставка извън рамките на гр.София е 9 лв. Приблизително такава трябва да бъде и цената за връшане на наетата вещ
+ - Мога ли да наема куфар за малко по-далечен бъдещ период предварително?
Да, можете, това даже е препоръчително, особено при по-дълги пътувания. Ако куфарът е наличен, той може да се запази в момента, в който сте сигурни за датите на Вашето пътуване. Свържете се с нас и ние ще го пазим за Вас. В случай на промяна на плановете, или отмяна изцяло, уведомете ни колкото е възможно по-скоро, за да освободим съответния артикул за друг клиент.
+ - Мога ли да наема повече от един куфар за един и същ период от време и как става това?
За да наемете повече от един куфар за един и същ период от време е необходимо да направите отделна поръчка за всеки един от избраните куфари, а ние ще обединим поръчките ви и ще ги организираме с една доставка, но само ако са направени в един и същи ден.

Плащане и Депозит

+ - Какви са начините за плащане на наемната цена на куфара?
Предоставяме ви следните избори за плащане на наемната цена и депозита:
- директно в брой в наш офис или магазин, при получаване на куфара. По същото време, трябва да подпишете и договора за наем
- по банков път: А.Т.Г. - Франчайз С ООД
Банка : Първа инвестиционна банка АД
IBAN: BG67 FINV 9150 1016 3781 12
BIC: FINVBGSF
- в момента работим и по други методи за плащане като ePay (+EasyPay; +bPay) и Paypal
+ - Какво представлява депозитът?
Депозитът е гаранционна сума, с предоставянето на която гарантирате, че ще върнете стоката навреме и в изряден вид. Моля, обърнете внимание, че е Ваш ангажимент да опаковате куфара с фолио, ако го пускате на лентата за багаж!
+ - Кога и как ще ми бъде възстановен даденият депозит?
След връшането на наетия продукт обратно при нас, ние ще го прегледаме, и ако няма забележки по състоянието му, ще Ви възстановим депозита по посочена от Вас сметка в срок от два работни дни

Връщане на Куфара

+ - Какъв е процесът по връщането на куфара на KufarPodNaem?
Извикайте избран от Вас куриер, който да ни достави наемната вещ обратно. Изборът на куриер е Ваш, тъй като Вие поемате стойността на куриерската услуга. Моля, съобразете и датата на връщане, тъй като тя също има значение за наемният период.
Ако искате да си спестите куриерската услуга, то можете да върнете куфара лично на адрес: 1756 София, бул. Климент Охридски 150.
+ - Какво да направя, ако куфарът, нает от мен, се повреди или бъде загубен или откраднат?
Ако пътувате със самолет, и в трите случая, ако сте го предали на лентата за багаж, трябва да съобщите на бюрото за рекламации, което е разположено около лентите за багаж на всяко летище. Превозвачът е длъжен да поеме разходите по счупването, загубата или кражбата, ако е по негова вина. Във всеки друг случай, отговорността за правилното и надлежно съхранение на вещта, е изцяло Ваша. Ако ползвате туристическа застраховка, проверете дали тя покрива кражбата, повредата и загубата на багаж и при какви условия.

VIP наем

+ - Какво представлява VIP наем
Ако желаете да ползвате чисто нов куфар, а не такъв, който е ползван, ние ще Ви предоставим чисто нов артикул, като цената за наема, както и на депозита, ще бъде с 25% по-висока. Ще получите артикул, който е чисто нов и Вие ще сте първите, които ще го използвате.

Product of